Mondkapjes

Mondkapjes zijn niet weg te denken uit de hedendaagse maatschappij. Een medisch mondkapje zorgt voor optimale bescherming tijdens het uitvoeren van werkzaamheden en zit comfortabel tijdens een lange werkdag. Belangrijke eigenschappen van een medisch mondmasker type FFP2 zijn daarbij de tweerichtingsbescherming, de lage ademhalingsweerstand, maar ook het feit dat deze geschikt is voor elk gezichtstype. Mondkapjes bestellen? Bekijk ons volledig assortiment mondmaskers hier.

4 producten

Van hoog naar laag sorteren

4 producten

Van hoog naar laag sorteren

Wat zijn medische mondkapjes? 

Medische mondkapjes hebben als belangrijkste functie dat zij degene beschermen die het mondkapje draagt en niet alleen de nabije omgeving. Daarbij moet een medisch mondmasker voldoen aan Europese richtlijnen en worden ze gecontroleerd. FF2 mondkapjes zijn de meest gangbare soort in Nederland en geeft aan hoe goed het masker filtert bij inademen van schadelijke stoffen. Met de platte oorlussen zit het mondmasker comfortabel en is deze geschikt voor elk gezichtstype. Een ander groot verschil met chirurgische mondkapjes en niet-medische mondkapjes is dat een medisch mondmasker strakker aansluit aan het gezicht zodat er geen deeltjes uit de lucht via de zijkant van het mondkapje alsnog binnendringen. 

Mondkapje met filter 

Een medisch mondmasker heeft een filter voor het tegenhouden van schadelijke stoffen. Hierin zijn drie typen mondkapjes te onderscheiden: FFP1, FFP2 mondkapjes en FFP3 mondmaskers. Een mondkapje met ventiel wordt getoetst op basis van Europese regelgeving. Bij FFP2 mondkapjes wordt er 94% van de schadelijke stoffen tegengehouden. Er is een tweerichtingsbescherming bij dit type mondkapjes en deze bestaat uit 4 lagen voor extra bescherming. Zo is zowel de drager als de nabije omgeving beschermd.  

Chirurgische mondkapjes

Onder de chirurgische mondkapjes worden de mondmaskers type I, II en IIR verstaan. Dit zijn medische mondkapjes die worden gedragen tijdens het behandelen van patiënten. Een chirurgisch mondkapje houdt druppels tegen bij niezen en hoesten, maar is niet geschikt als ademhalingsbescherming zoals de FFP mondkapjes. Chirurgisch mondkapje type I biedt de laagste mate van bescherming en bevat een bacterie filter efficiëntie van minimaal 95%. Dit mondkapje biedt alleen bescherming voor de nabije omgeving en niet voor de drager zelf. Dit is een groot verschil met de mondkapjes type IIR, want deze werken net als de FFP medische mondkapjes twee richtingen op. In tegenstelling tot de FFP sluit het type IIR mondmasker niet volledig aan op het gezicht van de drager. Dit is dan ook het grootste verschil tussen deze soorten mondkapjes.

Verschillende type mondkapjes:

Test Type I Type II Type IIR
Bacteriële filtratie-efficiëntie (BFE) >95% >98% >98%
Drukverschil (Pa/cm²) <40 <40 <60
Spatbestendig (kPa) niet verplicht niet verplicht >16,0
Microbieel netheid (cfu/g) <30 <30 <30